ایمنی سیستم گرمایشی
- در صورت استفاده از گاز شهری، ضروری است تمامی لوله و اتصالات مربوط به سیستم لوله کشی گاز توسط متخصصان دارای صلاحیت مورد تست و بازبینی دوره ای قرار گیرد.
- اخذ انشعبات متعدد و غیراصولی از سیستم لوله کشی گاز مغایر با اصول و ضوابط ایمنی است و باید از این امر ممانعت به عمل آید.
- استفاده از بخاریهای بدون دود کش،بدون حفاظ و کارگاهی در داخل تکایا مغایر با اصول ایمنی است.
- وسایل گرمازا حتی الامکان در فاصله یک متری از دودکش نصب شود.
- در صورت استفاده از بخاری های گازی، پس از نصب و اطمینان از عملکرد صحیح آن مراقب با شید که شیر فلکه دور از دسترس کودکان قرار داده شود.
- از عبور دادن لوله های فلزی دود کش از میان چادرهای برزنتی و پلاستیکی جدا خودداری شود.
- درصورت استفاده از سیلندرهای گازمایع،ضروری است سیلندرها از لحاظ سلامت بدنه و کلیه متعلقات آن(شیر، رگلاتور، شیلنگ، بست و...) مورد بررسی قرارگیرد.
- از گاز سوز کردن بخاری های نفتی و دیگر وسایل گرمازا جدا خودداری شود.
- تمام درب ها و پنجره ها و یا درب چادری تکایا را نبندید و مسیری را برای ورود هوای تازه به محیط باز بگذارید تا اکسیژن محیط تامین شود.
ایمنی دودکش ها
دودکش ها نقش مهمی در خوب سوختن و ایمنی وسایل گرماساز ایفا می کنند لذا توصیه های زیر در خصوص نصب آن باید اجرا شود:
- قبل از هر بهره برداری از دستگاه حرارت زا،دودکش را نظافت و از باز بودن مسیر دودکش از پشت بام تا وسیله مربوطه اطمینان حاصل کنید.
- دودکش باید حداقل 5/1 متر از مرتفع ترین نقطه ساختمان بلندتر باشد.
- دودکش باید مجهز به کلاهک باشد تا از افتادن اجسام داخل دودکش و کوران هوا در زمان بادهای تند مصون باشد.
- قطر لوله دودکش باید با قطر خروجی دود وسیله گرماساز تناسب داشته باشد.
- حتی الامکان دودکش باید به صورت مستقیم و بدون پیچ و خم باشد.
ایمنی در سیستم برق مساجد و تکایا
- متاسفانه اکثر آتش سوزی های گزارش شده در مساجد مربوط به عدم رعایت اصول ایمنی و دستکاری غیر مجاز در سیستم برق بوده است.
- فیوزهای تابلوهای برق به شعاع حداقل دو متر عاری از هرگونه کالا و مواد قابل اشتعال باشد.
- در زمان قطع روشنایی ها جهت برگزاری مراسم عزاداری، ضروری است روشنایی های معابر و دسترسی های منتهی به مسیر خروج روشن نگه داشته شود.
- هریک از دستگاه ها و ادوات برقی باید دارای پریز برق و فیوز مستقل به خود باشد. اخذ انشعبات فرعی از یک پریز و یا استفاده از چند راهی مغایر با اصول و ضوابط ایمنی می باشد.
ایمنی در آشپزخانه
- قسمت طبخ نذورات بایستی در مکان مناسب و دور از محیط تکایا انتخاب شود.
- در کلیه قسمتهای طبخ غذا باید به اندازه کافی کپسولهای آتش نشانی وجود داشته باشد و کارکنان با طریقه استفاده از آن آشنا باشند.
- در صورتی که هیزم برای طبخ نذری استفاده می شود حتما باید دسترسی به آب کافی و شیلنگ متصل به شیر آب به منظور اطفاء حریق آتش سوزیهای احتمالی پیش بینی شود.
- از ورود کودکان به محل طبخ غذا خود داری شود.